Dieta dukan a fost creata de doctorul francez Pierre Dukan in urma cu mai mult de 10 ani ca tratament impotriva obezitatii.
alimente dukan

Ciupercile in dieta dukan

Se poate consuma in:

Croaziera PV 

Consolidare 

Stabilizare 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Informatii nutritionale:



Proteine – 5%; Lipide – 0,5%; Glucide – 2,3%; KCal/100g – 35.

ENERGIZANTI AI SISTEMULUI IMUNITAR

Deoarece ciupercile rasar deodata, “in mod magic”, egiptenii antici considerau ca acestea, cu forma lor de umbrela, le confera puteri supranaturale. De aceea, mancarurile cu ciuperci erau rezervate nobililor. Dar, o data ce ciupercile apareau la intamplare si pe campuri, este foarte probabil ca si egiptenii de rand sa se fi bucurat de ele, din cand in cand. Exista ceva deosebit in felul in care ciupercile innobileaza orice fel de mancare, oricat de umil ar fi acesta.

Cu textura lor “carnoasa”, ciupercile constituie un inlocuitor satisfacator al carnii. Un pateu de ciuperci, bine condimentat, poate inlocui foarte bine pateul de ficat. Trei ciuperci mari, umplute, pot lua locul unui hamburger la gustarea de pranz.

Ciupercile nu sunt intotdeuna luate in seama, deoarece se considera ca au o valoare nutritiva nesemnificativa; totusi, ele contin o cantitate respectabila de fibra si de vitamina B, ca si mult potasiu, care protejeaza inima. O cana de ciuperci (la numai 20 de calorii), are la fel de mult potasiu cat o jumatate de banana si este comparabila, in continutul de vitamina B, cu o felie de paine integrala. Ciupercile sunt, de asemenea, o sursa buna de germaniu (asa cum este usturoiul), un mineral cu proprietati anticanceroase si antivirale. Germaniul intensifica si capacitatea celulelor de a genera energie. Daca nu ati auzit prea multe lucruri despre germaniu este probabil din cauza ca mineralul nu a fost sintetizat organic pana in 1967 si majoritatea cercetarilor s-au in facut in Japonia.

Printre diferitele varietati de ciuperci, cele asiatice s-au dovedit cele mai benefice pentru sanatate, dar trebuie mentionat si faptul ca acestea au fost cel mai amanuntit studiate. Ciuperca shiitake ajuta sistemul imunitar sa produca mai mult interferon, care apara corpul impotriva infectiilor virale si bacteriale si a tumorilor.

Studii recente japoneze facute pe cobai, au aratat ca ciupercile, chiar si cele obisnuite, ajuta la protejarea impotriva carcinogenelor( substante cancerigene)

La piata

Prima regula in alegerea ciupercilor este sa le cumparati dintr-o piata, in afara cazului cand sunteti expert in ciuperci. Printre acelea care cresc spontan, dupa ploaie, sunt si unele ciuperci care arata bine , dar contin alcaloizi otravitori. Este nevoie de foarte multa experienta pentru a putea deosebi ciupercile bune de cele fatale.

Dar, la piata, gasiti o varietate bogata de ciuperci de cultura pentru toate felurile de mancare.

Indiferent de soi, alegeti ciupercile fara pete, cu tulpini scurte. Cele patate, cu carnea intunecata sau cu lamelele expuse, nu se vor pastra bine sau nu vor avea un gust bun.

Cand nu gasiti ciuperci proaspete, puteti folosi ciuperci uscate. Pentru a le improspata nu trebuie decat sa le inmuiati in apa timp de o jumatate de ora. Coditele tari sunt, de obicei, aruncate.

Pe piata se mai gasesc si ciuperci congelate. Sunt un produs destul de bun, poate putin cam spongioase.

Merita atentie, de asemenea, ciupercile conservate, fie intregi, fie taiate bucati dar sunt cam lipsite de gust. Multumita cultivarii lor, ciupercile proaspete exista din abundenta pe tot parcursul anului, asa ca nu este prea multa nevoie de produsul conservat. Dar daca doriti sa aveti ciuperci pregatite, gata de a fi folosite, este mult mai bine sa opariti ciupercile proaspete in putina apa si sa le puneti la congelator, decat sa folositi ciuperci conservate. Ciupercile fierte foarte putin si sucul lor pot fi impachetate in pungi de plastic si pastrate la congelator.

La bucatarie

Ciupercile foarte proaspete vor tine doua sau trei zile la frigider. Dar nu spalati ciupercile decat atunci cand sunteti gata pentru a le folosi, deoarece umezeala le face sa se strice foarte repede.

Ciupercile sunt poroase si absorb apa cand sunt spalate. De aceea este indicat sa le zvantati bine dupa ce le spalati, altfel culoarea li se va inchide.

Daca ati cumparat prea multe ciuperci si sunt in pericol sa se strice inainte de a le putea folosi, o modalitate prin care le puteti pastra inca o zi sau doua (sau cateva luni,congelate), este sa le transformati in duxelles- un amestec de ciuperci si ceapa, fin tocate,calite pana se rumenesc si aromate cu cimbru. Duxelles da o savoare speciala supelor, sosurilor si umpluturilor.

Ciupercile in dieta dukan, 5.0 out of 5 based on 2 ratings


S-ar putea sa iti placa:

Lasati un comantariu