Dieta dukan a fost creata de doctorul francez Pierre Dukan in urma cu mai mult de 10 ani ca tratament impotriva obezitatii.
alimente dukan

Dovleacul in dieta dukan

Se poate consuma in:

Croaziera PV 

Consolidare 

Stabilizare 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Informatii nutritionale:



Proteine – 1%; Lipide – 0%; Glucide – 5%; KCal/100g – 20.

Dovleacul a fost cultivat in America de Nord cu mult timp inainte de venirea europenilor. Facand cunostinta cu leguma portocalie si dulce a indienilor americani, stramosii nostri au scobit dovlecii, i-au umplut cu lapte, oua si mirodenii, si i-au copt intregi la foc mic.

Dovlecii portocalii de iarna, cu formele lor pline, sunt plini de vitamina A specifica plantelor, beta carotenul. Culoarea lor portocalie semnaleaza prezenta multor carotenoide, care s-au dovedit de folos in lupta impotriva cancerului, a bolilor sistemului imunitar, a racelilor si a unor boli de ochi. Dovlecii si dovleceii contin si o cantitate importanta de fibre, ca o a doua linie de aparare impotriva tumorilor.

Intr-un raport publicat de catre Graham A. Colditz in “American Journal of Clinical Nutrition” (ianuarie 1985) au fost citate numeroase studii anterioare care “au demonstrat ca riscul cancerului este invers proportional cu consumul de legume verzi si galbene”. Mentionate in mod special au fost cancerele de plamani, gastro-intestinal, de vezica si colon. Raportul se baza pe un studiu facut pe mai mult de 1200 de locuitori din Massachusetts, cu varste de peste 66 de ani, si demonstreaza ca aceia care consumau cea mai mare cantitate de legume bogate in beta caroten aveau incidenta cea mai redusa a cancerului.

Dovleacul mai ales, dar si dovlecelul, contin calciu bun pentru sanatatea oaselor si vitamina C, benefica pentru toate tesuturile si, in general, pentru sanatatea intregului organism. Ei sunt foarte bogati in potasiu, care ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii; o jumatate de cana de dovleac va ofera la fel de mult din acest important mineral cat o banana.

La piata

Exista multe varietati de dovleac. Dovlecii apar pe piata toamna devreme, dar se pastreaza atat de bine incat veti putea cumpara pe tot parcursul iernii, tocmai atunci cand veti avea mai multa nevoie de vitamina A pentru a va feri de raceli.

Dovleacul este, in general, destul de misterios. La fel ca in cazul pepenilor, cum puteti sti ce se ascunde inauntru? Ca regula generala, cumparati-i pe cei care par grei pentru marimea lor, tari la suprafata, curati, fara taieturi, crapaturi si locuri moi.

Cand doriti sa coaceti dovleacul, alegeti varietatea mai mica (care este si mai dulce).

Dovlecelul prezinta mai putine probleme in vederea alegerii lor.

In bucatarie

Dovleceii se pastreaza o luna si mai bine intr-un loc rece, uscat, aerisit.

Coacerea este cea mai simpla metoda de a pregati dovlecii. Ignorati retetele care va indica sa gatiti aceste legume cu partea taiata in jos, deoarece in acest fel vor fierbe in aburi si veti pierde aroma deosebit de placuta a dovleacului copt. (Pentru acelasi motiv, nu gatiti dovlecii in cuptorul cu microunde). In schimb, este bine sa ii coaceti cu partea taiata in sus. Dupa ce se racesc, dovlecii sunt usor de decojit si pot fi folositi in orice reteta care cere dovleac copt. Puteti, deasemenea, sa congelati dovleacul suplimentar pentru o alta ocazie; cutiile de 1/2 litru sunt o masura convenabila.

Dupa ce coaceti dovlecii, scurgeti-i, deoarece pot fi destul de aposi. Cand doriti sa folositi dovleac proaspat la placinte, puneti leguma pasata intr-o craticioara la foc mic si fierbeti, amestecand din cand in cand, pana cand se obtine consistenta dorita – mai densa.

“Dovleacul – ghinda”, micut, pare sa fie facut pentru a fi umplut. Chiar daca nu aveti nimic altceva la indemana, va arata elegant umplut doar cu piure de mazare.

Dovleacul in dieta dukan, 5.0 out of 5 based on 2 ratings


S-ar putea sa iti placa:

Lasati un comantariu