Dieta dukan a fost creata de doctorul francez Pierre Dukan in urma cu mai mult de 10 ani ca tratament impotriva obezitatii.

Exercitii fizice

Activitatea fizica in dieta Dukan este „al doilea general al armatei care conduce razboiul impotriva greutatii” conform doctorului Dukan.

Exercitiile fizice nu numai ca vor ajuta sa slabiti mai repede, dar vor face ca regimul sa fie mai usor de tinut deoarece se stie ca in timpul activitatii fizice se elibereaza endorfinele,”hormonul fericirii’.

Daca veti bea un pahar de vin, dar nu mai devreme de etapa de consolidare, va trebui sa mergeti pe jos cu 20 de minute in plus in acea zi.

Exercitiile fizice va vor ajuta sa treceti peste perioadele de stagnare, dar mai ales sa aveti si o musculatura bine definita.

Mersul pe jos este obligatoriu in fiecare faza a dietei. Acesta a fost ales de doctorul Dukan deoarece este activitatea care solicita cei mai multi muschi ai corpului (muschii fesieri, abdominali, cvadricepsii si multe alte grupe musculare) si prin care se ard la fel de multe calorii ca si atunci cand practicati un sport ca de exemplu tenisul.

Mersul pe jos este atat de simplu si natural, inca de la inceputurile civilizatiei, si este si cea mai putin obositoare activitate fizica pe care o putem desfasura pentru o perioada mai mare de timp.

Persoanele obeze pot practica mersul pe jos fara riscuri,dealtfel este si singura acivitate fiza ce o pot face.

Mersul pe jos este indispensabil dietei, nu se poate trisa si nici omite.

  • In etapa de Atac: trebuie sa mergeti pe jos  20 de minute pe zi.
  • In etapa de Croaziera: cresteti perioada la 30 de minute pe zi. In cazul in care aveti probleme cu stagnarea greutatii  timp de 7 zile, atunci cresteti periada la 60 de minute pe zi timp de 4 zile pana cand incepeti sa pierdeti din greutate.
  • In etapa de Consolidare:mersul pe jos se reduce la 25 de minute pe zi.
  • In etapa de Stabilizare: 20 de minute pe zi de mers pe jos sunt suficiente pentru a va pastra silueta “castigata” in timpul dietei.

Mersul pe jos este recomandat sa fie practicat dupa masa deoarece se consuma cu 30% mai multe calorii decat in restul timpului. Ritmul trebuie sa fie mai alert, nici de plimbare, dar nici de alergare.

Pe langa aceasta activitate esentiala dietei, se mai pot practica si alte sporturi, in cazul in care sunteti persoane active din punct de vedere fizic.

Va vom prezenta 4 exercitii fizice care sunt in cartea doctorului Dukan. Acestea nu sunt obligatorii, dar va vor ajuta la tonifierea unor grupe musculare.

1. Exercitiu pentru abdomen, brate si coapse

Acest exercitiu este recomandat sa fie facut de doua ori pe zi, dimineata si seara, in pat sau peo saltea de exercitii.

Se iau doua perne si se aseaza una peste cealalta, se formeaza un plan inclinat pe care sa va spijiniti doar spatele,incepand de la baza coloanei pana la gat, fesele ramanand pe pat sau pe sol.

Cu talpile pe sol sau pe pat, indoiti genunchii astfel incat sa-i puteti cuprinde bine cu mainile.

Doar cu ajutorul musculaturii abdominale, ridicati-va din aceasta pozitie pana ajungeti in plan vertical, apoi lasati-va pe spate pana atingeti pernele, nu va sprijiniti pe ele.

Acest exercitiu de face de 15 ori fara maini si de 15 ori ajutndu-va de maini. Totalul trebuie sa fie de 60 de repetari pe zi.

In zilele urmatoare de adauga cate o repetie pentru fiecare tip de exercitiu, atat dimineata, cat si seara, adica 4 repetari in plus pe zi,pana ajungeti la 100.

Pentru fermitatea coapselor puneti o minge usoara, de aerobic, intre picioare la nivelul genunchilor. Cand executati exercitiul strangeti cu putere mingea.

2. Exercitiu pentru fermitatea coapselor

Cu ajutorul acestui exercitiu veti putea arde mai multe calorii deoarece solicita cea mai mare grupa de muschi,cvadricepsii.

Este recomandat sa fie facut in fata oglinzii deoarece postura corpului trebuie controlata, spatele drept este tot secretul acestui exercitiu.

Folositi un obiect stabil, masa, scaun, si prindeti-va cu ambele maini de acesta. Departati picioarele, cat distanta intre coapse, cu talpile lipite de sol si cu spatele perfect drept, indoiti-va pana ce fesele va ating calcaiele, reveniti in pozitia initiala.

Varianta mai solicitanta a acestui exercitiu se practica stand pe varfuri, dar aveti grija ca va puteti dezechilibra usor.

Exercitiul se repeta de 15 ori pe zi,adaugand cate 1 repetare zilnic pana se ajunge la 30.

3. Exercitiu pentru muschii fesieri si brate

Urmatorul exercitiu este recomandat sa fie facut in pat,dimineata si seara, si este extraordinar pentru muschii fesieri si pentru musculatura bratelor.

Pozitia de start este cea orizontala, plana, fara nimic sub cap sau picioare. Se indoaie genunchii si se ridica picioarele la 90 de grade, mainile tinandu-se p langa corp.

Folosindu-va de forta muschilor abdominali in principal, dar si de cea a bratelor, ridicati-va fesele si aduceti genunchii inspre fata. Din aceasta pozitie,lasati-va fesele sa cada in pozitia initiala,astfel se va creea un efect de trambulina care va va ajuta in executarea urmatoarelor repetari. Miscarea trebuie sa fie rapida si continua.

Exercitiul se repeta de 60 de ori pe zi,  30 de ori dimineata si 30 de ori seara. Zilnic se creste numarul total de exercitii cu 20, pana ajungeti la 100 de exercitii pe zi.

4. Exercitiu pentru tonifierea bratelor

Pentru acest exercitiu veti avea nevoie de o gantera de 500 de grame, dar pe care o puteti inlocui cu succes cu o sticla de apa de 500 de ml.

Stand in picioare cu talpile departate cat distanta dintre umeri, cu mainile pe langa corp, indoiti bratele pana ganterele ating umerii. Reveniti in pozitia initiala. Acum arcuiti bratele spre spate cat de mult puteti, pastrandu-va spatele si genunchii drepti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
Exercitii fizice, 5.0 out of 5 based on 9 ratings