Dieta dukan a fost creata de doctorul francez Pierre Dukan in urma cu mai mult de 10 ani ca tratament impotriva obezitatii.

Lactatele in dukan

Lactatele sunt unele din cele mai importante ingrediente din retetele dukan. Iata cateva sfaturi ce va vor ajuta sa alegeti cele mai bune produse pentru dieta dumneavoastra.

Reguli de baza

Reguli ce trebuiesc aplicate pentru a determina daca un produs lactat este bun in dieta dukan

Continutul de grasimi: Lactatele cu 0% grasime sunt mai bune decat cele semidegresate sau cele integrale

Continutul de carbohidrati: Lactoza (indulcitor natural din lapte) constituie aproximativ 4,5 % din laptele de vaca. Continutul acceptabil de glucide din lactate (inclusiv lactoza) este de 6 %. Cu cat mai putin cu atat mai bine.

Continutul de proteine: cu cat e mai mare cu atat mai bine. Cel mai important este sa va uitati la raportul proteine – carbohidrati, incercati sa alegeti produse cu acest raport cat mai mare.

Produsele lactate fermentate sunt mult mai bune pentru dieta, alegeti-le pe acestea in detrimentul celor neprocesate.

In primele doua etape daca atingeti un platou (stagnare in pierderea greutatii) aplicati urmatoarele criterii in alegerea lactatelor:

  • doar lactate fermentate (iaurt, kefir, lapte batut, quark)
  • cu continut de grasimi cat mai mic (preferabil 0%)
  • cu cat mai putine zaharuri (de preferat 4,5% fata de 6%)
  • cu un raport proteine-carbohidrati cat mai mare

Iaurturile cu aroma de fructe

Doctorul Dukan permite consumul de yaurturi cu arome artificiale cat timp continutul de zaharuri nu depaseste 6%.

Aceste iaurturi sunt indulcite in general cu aspartan asa ca daca le consumati cu moderatie nu ar trebui sa afecteze dieta. Tineti cont totusi ca iaurturile cu aroma de fructe va pot stimula “pofta de dulce”.

Kefir, lapte batut, lapte acru

Desi sunt trei produse diferite ele au valori nutritionale similare. Nu sunt la fel de eficiente in dieta ca iaurturile bogate in proteine.

Cel mai probabil nu veti gasi lapte batut si lapte acru degresate, dar kefir cu 0% grasime se mai gaseste prin magazinele mari.

Aceste trei produse nu sunt recomandate inainte de etapa a doua a dietei.

Branza Cottage, branza cremoasa, branza perlute

Dintre avantajele acestor produse putem numara:

  • contin foarte multe proteine si aproape 0 zaharuri
  • daca sunt amestecate cu iaurt se obtine o pasta tartinabila
  • se pot folosi in salate sau in compozitia “aluaturilor”

Lapte

Laptele degresat este permis inĀ  dieta dukan cat timp nu abuzati de el deoarece contine destul de multe zaharuri in comparatie cu proteinele. Se poate adauga spre exeplu la cafea.

Lapte de soia, lapte de orez

Acestea nu sunt produse lactate. Sunt numite asa deoarece producatorii au incercat sa le faca sa para lapte atat ca aspect cat si ca gust. De cele mai multe ori valorile nutritionale nu se incadreaza in cele permise de dieta dukan.

Lactate interzise in primele doua etape ale dietei

  • Lapte condensat
  • Lapte integral
  • Lapte praf integral
  • Parmezan
  • Gouda
  • Brie, Camenbert si in general branza cu mucegai
  • Unt
  • Smantana
  • Frisca
Lactatele in dukan, 4.8 out of 5 based on 5 ratings


S-ar putea sa iti placa:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)
You can leave a response, or trackback from your own site.

Lasati un comantariu